joi, 26 iulie 2012

Zacusca de vinete cu ardei








Ingrediente:

3 kg vinete
2 kg ardei rosu
8 cepe
3 rosii mari
300-400 ml ulei
3 frunze dafin
sare
 o lingurita piper macinat
o lingurita piper boabe


Pregatire:

Alegem vinete mari,negre si lucioase. Se coc direct pe flacara aragazului ,apoi se curata de coaja arsa si se lasa la scurs o ora.
In acest timp,curatam de foi si cotoare ceapa si ardeii ,apoi le taiem marunt.
Intr-un ceaun sau cratita cu fund dublu,punem uleiul la incins si calim ceapa pana incepe sa devina transparenta,adaugam ardeiul si rosiile taiate cubulete.
Lasam pe foc mic sa se inmoaie 20 de minute,amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn.
Dupa ce s-au scurs vinetele ,le tocam si le adaugam peste ceapa si ardeiul calit.
Dam gust cu sare si piper macinat,adaugam frunzele de dafin si boabele de piper.
Lasam pe foc mic 30 de minute,nu uitam sa amestecam !
Cand vedem ca uleiul se aduna deasupra ,inseamna ca zacusca este gata.
Pregatim din timp borcanelele ( 12 x400 g)  si le umplem cu zacusca,cu ajutorul unui polonic .
Asezam borcanele pe o tava si le tinem 20 de minute in cuptorul incins,le sigilam cu capace si apoi le lasam la racit acoperite cu o patura.
Dupa racire se depoziteaza pe rafturile camarei.
Savurati cu placere!

Niciun comentariu: