luni, 3 octombrie 2011

Gulyas









Cea mai cunoscuta si raspandita mancare ungureasca ramane gulyasul (gulas)!
Cuvantul gulyas in maghiara inseamna "pastor de vite".
Pe vremuri aceasta mancare a fost numita carne de gulas, adica carne care este pregatita de pastorul de vite.
Prima descriere detaliata a prepararii gulyasului este din 1787, semnat de Jozsef Gvadanyi.
Exista multe variatiuni ale gulyasului,preparat din carne de pui,porc sau vita (vitel),esentialul ramanand paprika!




Am descoperit si eu gustul gulyasului,urmarea...s-a papat tot!

Ingrediente:

1,500 g carne de vita
4 cepe
5 ardei kapia
2 ardei iuti
400 g rosii in bulion
150 g ciuperci
100 ml ulei de masline
400 ml apa plata
2 linguri de boia dulce
1 lingurita boia paprika
1 lingura chimen seminte
1 lingura delikat
1 leg patrunjel verde
400 g paste

Preparare:

Ceapa se curata si se taie nu prea marunt.
Ardeii kapia se coc si se curata de coji si cotoare.
Rosiile se taie cubulete,iar ardeii iuti si ardeii copti se taie felii.
Carnea se taie bucati potrivite,cam la 2 cm.
Pastele se fierb,se scurg si se calesc cu 2 linguri de ulei de masline,se presara cu seminte de chimen macinate si se tin la cald pana in momentul servirii.
Carnea se caleste in ulei de masline ,10 minute,se adauga peste ea ,ceapa si ciupercile.
Se fierb impreuna 25 minute,adaugam ardeii copti si ardeii iuti si fierbem 10 minute,timp suficient ca aromele sa se intrepatrunda.
Adaugam boiaua paprika,boiaua dulce,semintele de chimen si apa,lasam sa fiarba impreuna 30 minute.
Adaugam rosiile in bulion si delikatul dupa gust.
Se fierb toate 10-15 minute.
Se serveste gulasul alaturi de pastele calde si presaram cu patrunjel verde,taiat fin.
Gulyasul se poate servi alaturi de cartofi, zdrente (de casa) sau galuste din faina si ou.
Savurati cu placere!

Niciun comentariu: