Powered By Blogger

sâmbătă, 9 martie 2013

Mucenici moldovenesti







Sărbătoarea creștină a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia ,este si o sărbătoare tradițională românească, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți,mucenici sau brădoși. În Moldova noastra din Romania, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.
 Reteta mea este de post , nu am adaugat oua si lapte,ca in reteta traditionala a aluatului de cozonac.

Ingrediente:

pentru aluat:
600 g faina
cca 250 ml apa calda
un cub de drojdie proaspata (25 g)
o lingura zahar
4 linguri ulei

pentru sirop:
350-400 ml apa
6 linguri zahar
esenta de vanilie

pentru uns:
200 g miere
nuca macinata sau alune

Pregatire:

Intr-un castronel pregatim maiaua :
in 100 ml apa calduta,adaugam lingura de zahar si cubul de drojdie, amestecam usor cu o furculita pana se dizolva zaharul si drojdia se imprastie in apa,adaugam doua linguri de faina si lasam la cald 10-15 minute sa creasca maiaua.
Intr-un vas mai mare se toarna restul de faina, se face o adancitura cu mana in mijlocul fainii,iar pe margine (intr-un colt)  adaugam un praf de sare,sarea nu trebuie sa intre in contact direct cu drojdia.
In adancitura turnam uleiul,restul de apa si maiaua crescuta, Cu mana incepem sa acoperim cu faina si in acelasi timp sa framantam aluatul pana se dezlipeste de mana.
Aluatul trebuie sa fie usor moale,la nevoie adaugam putina apa calda in timp ce framantam,iar dupa ce am framantat adunam aluatul in forma de bila.
Acoperim vasul cu aluat cu un prosop curat si il tinem la loc caldut,ferit de curenti pentru cca 30-40 de minute.
Vasul nu-l vom tine langa flacara aragazului,pe soba sau in cuptorul incins al aragazului,aluatul se va opari !
Dupa ce am vazut ca aluatul s-a dublat ,il scoatem pe blatul de lucru (masa) usor uns cu ulei si il impartim in 12 sau 16 bucati,depinde de cat de mari ne place sa formam mucenicii.
Dupa ce am impartit aluatul ,fiecare bucata se ruleaza cu palmele in forma de sul ,care se impleteste in forma cifrei 8.
Ungem tava de copt cu ulei si ii acoperim fundul cu foaie de copt,asezam mucenicii ,unul langa altul si ii lasam sa creasca la loc caldut 20 de minute.
Dupa ce au crescut ,ii coacem la cuptor (preincalzit)  cca 30 de minute,pana se rumenesc usor la suprafata.
In acest timp pregatim siropul ,fierband zaharul in apa pana se dizolva si se ingroasa usor,iar dupa ce se ia dupa foc siropul ,adaugam esenta de vanilie.
Pe masura ce mucenicii se coc,ei se scot din tava si se cufunda pe ambele fete prin sirop si se aseaza pe un platou.Cu o pensula inmuiata in miere ii ungem si presaram deasupra lor nuca macinata sau alune macinate.
Savurati cu placere!




un praf de sare

Niciun comentariu: