sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Tocanita de vacuta cu mamaliguta


Fie ca e cu lapte, cu branza,in straturi,fara straturi,langa tocana de carne sau de legume,cu oua ochiuri,langa sarmale sau tochitura,nelipsita de la pomana porcului sau chiar servita la ciorba mamaliga este la putere !
Bunica din partea mamei nu concepea decat ca mamaliga trebuia rasturnata din ceaun pe un tocator (fund de lemn) ,langa ea una - doua cepe sparte in pumni si musai taiata cu un fir de ata,altfel mamaliga n-avea gust.
Astazi s-a decretat Ziua Mamaligii,iar cei mai viteji si harnici bloggeri mamaligari...aaa,culinari ,am pus-o ...de mamaliga !
Bravii mamaligari,care va asteapta cu blidele pline si sa le savurati mamaligile sunt:

 Dia.Daria - www.retetelemeledragi.com
Postolache Violeta - www.caietulcuretete.com
Claudia Rusu -http://aromeculinare.wordpress.com/
Iuliana Miu - http://bucatearomate.blogspot.ro/
Cerasela Badr El-Din-  http://saffronanddates.blogspot.com
Lili Liliana: - http://liligospodini.blogspot.ro/
Elena Toma - http://bucatariaelenei.blogspot.ro/
Gabriela Petre - http://culoaresisavoare.blogspot.ro/
Andreea Denisa-Dea's Cakes -http://prajituri-torturi-dea.blogspot.ro/
Brindusa - http://www.retetedesuflet.ro/
Dana Burlacu Visternicu - http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/
Iuliana Florentina Avram  -http://iulianaflorentina.blogspot.it/
Georgiana si Iolanda Voinea- http://sisterskitchen.ro/
Diana Duca:- http://disturbinglydelicious.ro/
Lacrimioara Mihaela - http://aromeinbucatarie.blogspot.ro/ 
Alexandra Butnari - http://gustolandia.ro/
Oana Jipa - http://tastyfast.blogspot.no
Ioana Tone - http://pasiunesiculoare.blogspot.de/
Laura Laurentiu - http://www.retetecalamama.ro
Mary Udrea - http://merisor67.blogspot.ro/
Bucataresele Vesele - http://www.bucatareselevesele.ro/
Piri Piri e Canela - http://www.cozinhaderamona.blogspot.pt/
In bucataria vesela - http://www.secretelebucatarieinoastre.com/ 
Radu Groza- http://www.bucatarialuiradu.com
Doina Varga - http://nicuvar.wordpress.com/
Dana Aphex.. - http://aphextwinz.wordpress.com/
Gina Bradea - http://www.pofta-buna.com/
Alice Ciobanu - http://tarabucatelor.ro/
Daiana & Cosmin - www.simplusibun.ro
Lucian Gavrilă (Food and Beyond...) - http://luciangavrila.ro
Uica Mihai - http://uicamihai.blogspot.ro/
Adriana Lucia Mara -http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/

Bineinteles, mamaliga am servit-o cu tocanita de vacuta.





Ingrediente: 
800-900 g carne de vacuta (pulpa)
4-5 cepe mari
1 morcov
600 g rosii intregi (conserva)
3 linguri ulei 
400 ml vin rosu
200 ml apa plata
o foaie dafin
sare si piper macinat dupa gust
boia dulce si iute 1/2 de lingurita
cimbru 1/2 lingurita 

Pregatire: 
 Cepele si morcovul se curata de coaja si foi,apoi se taie julien ,respectiv se da pe razatoare.
Carnea se spala ,se lasa la scurs,apoi se taie cubulete de 2 cm.
 Intr-un vas se incinge uleiul si se rumenesc cuburile de carne,in doua transe,altfel fiind inghesuite carnea va fierbe. Dupa ce s-au rumenit se vor scoate pe o farfurie.
In acelasi ulei,in care s-a rumenit carnea, se adauga ceapa si morcovul,foaia de dafin si cimbru.
Se lasa sa se caleasca pana ceapa devine sticloasa,apoi se adauga deasupra cuburile de carne,se toarna apa si vinul si se lasa sa fiarba usor ,cca 30 de minute.
Dupa acest timp,se completeaza daca este necesar cu vin si se da gust cu sare,piper,boia iute si dulce .
Se vor adauga rosiile zdrobite si se introduce vasul la cuptor cca 60 de minute.
Inainte,sa scoatem tocanita din cuptor ( 20-30 minute) se pregateste mamaliguta.
Intr-un ceaun se fierbe 1 litru de apa cu o lingura de ulei  si una - doua lingurite de sare ,depinde de gustul fiecaruia.
Cand apa clocoteste, se adauga treptat in apa cca 300 g malai .
Se amesteca cu un tel primele 10 minute,pentru evitarea formarii cocoloaselor.
Se da focul mic si apoi se fierbe lejer cca 20 de minute,amestecand din cand in cand .
Cand mamaliga a inceput sa se ingroase si incepe "sa pufaie" , se amesteca cu putere 3-4 minute ,apoi se rastoarna pe un platou sau pe un fund de lemn.
Se scoate tocanita din cuptor si se portioneaza mamaliguta ,se serveste tocanita asezata pe mamaliguta,tare buna...parol !
Savurati cu placere !

ps: aceeasi tocanita o puteti pregati la  Philips Multicooker ! 

7 comentarii:

janet frunza spunea...

Caaaarmen....nu stiam ca ai blog!Super,la cat mai multe bunatati!

adnia spunea...

arata fenomenal...si gustul cred ca e pe masura!

Diana spunea...

Mmmmm, imi imaginez ce buna trebuie sa fie mamaliguta cu acel sos.

Carmen-Ana spunea...

Janet draga,multumesc !
Adnia ,gustul e mult prea bun ca sa-l descriu ,eu fiind o mamaligara convinsa bag mamaliga si-n ciorba !
Diana,incearca reteta si revin-o cu impresii!
Multumesc tuturor pentru vizita!

Ramona Alina spunea...

Ce bine aratã!

Andreea Denisa spunea...

tare buna!!

Food and Beyond ... spunea...

Apetisant! Trebuie s-o incerc.