vineri, 28 septembrie 2012

Dulceata de ceapa rosie

 





Am stat mult timp,sa ma gandesc ,daca sa prepar dulceata din ceapa sau nu ! Pana la urma mi-am zis,fie ce-o fi !
Si a fost,adica a iesit...ceva fin,delicat bun de servit langa o friptura rumena de la cuptor...am inteles ca prin alte parti se serveste la ceai ori cafea,ma rog ...fiecare cu ce pofteste!

Ingrediente:

800 g -1000 g ceapa rosie
400 g zahar tos
100 g zahar brun
500 ml vin rosu
o lingura coniac
100 g rosii pasate fara coaja (optional)
un praf de sare
3-4 boabe piper rosu macinat

Pregatire:

Ceapa se curata de foi si se taie julienne.
Intr-o craticioara turnam vinul si adaugam zaharul tos.Lasam sa fiarba 15 minute,adaugam ceapa si lasam sa fiarba alte 15 minute,amestecand  des.
Cand ceapa incepe sa devina sticloasa,adaugam zaharul brun si rosiile pasate,lasam focul mic si acoperim cu capac lasand sa fiarba alte 15 minute,totusi nu uitam sa amestecam din cand in cand.
Pentru accentuarea gustului dulce-iute,adaugam un praf de sare si macinam cateva boabe de piper rosu,iar pentru savoare ii adaugam coniac.
Se lasa sa fiarba pana ceapa s-a inmuiat si sosul s-a ingrosat.
Daca dorim ceapa mai crocanta,ea se adauga in ultimele 15 minute de fierbere al sosului.
Dulceata se transfera in borcane,se sigileaza cu capacele aferente si se sterilizeaza 15 minute in apa clocotita,in cazul pastrarii maxim 3 luni ,apoi se racesc borcanele acoperite cu o patura .
Daca dulceata se consuma cat mai repede, nu mai este necesara sterilizarea.
Borcanele se aseaza in raftul camarii.
Savurati cu placere!




Niciun comentariu: